Confidenţialitate

Agențiile de turism, nemulțumite că voucherele de vacanță se vor acorda sub formă de prime

Legea salarizării unitare, proaspăt votată de Parlament, le dă o o lovitură agențiilor de turism. Acordarea voucherelor de vacanță angajaților la stat, una dintre promisiunile actualului guvern, este amânată pentru data de 1 decembrie 2018. Termenul inițial înaintat de ministrul Turismului, Mircea Dobre, era 1 iulie 2017.

Mai mult, bugetarii nu vor primi tichete sub formă de ”cartoane”, ci bani. Pentru agențiile de turism, care au militat în ultimii trei ani pentru introducerea acestor vouchere, ”este o bătaie de joc”, a declarat într-o conferință de presă președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea.

Voucherele de vacanță, așa cum sunt gândite, răzgândite și pentru care ne batem de vreo 3 sau 4 ani dacă nu mă înșel, vor fi înlocuite de prime în bani. Din câte am înțeles, inclusiv tichetele de masă se vor acorda sub forma unor indemnizații de masă. Voucherele se vor acorda lunar; adică, în proiect etrecut că suma de 1.450 de lei rămâne aceeași, împărțită la 12 luni rezultă câte 120 de lei pe lună, bani pe care îi vor primi bugetarii. Este un dispreț total față de noi, cei din turism”, a spus Alin Burcea.

Șeful patronatului subliniază că una dintre problemele care vor apărea după introducerea acestor prime de vacanță va fi evaziunea fiscală. ”Declarația doamnei ministru (Olguța Vasilescu n.r.) că banii primiți vor fi verificați la decont… poate să o spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Nu vă imaginați cumva că oamenii ăia vor fi verificați. Deci toată gândirea noastră că banii alocați pentru aceste vacanțe se vor duce în turism se alege praful de ea. Oamenii își iau banii, pot să facă ce vor cu ei… vă garantez eu că dacă nu-i verifică nimeni și ei se văd cu banii în buzunar, vor merge în România, la Varna”, a declarat ironic Alin Burcea.

În concluzie, președintele ANAT îi cere ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, să acorde voucherele în forma propusă de agențiile de turism.