Confidenţialitate

Agenția Mondială Antidoping: Rusia a pus în practică un program de dopaj coordonat de instituțiile statului, la JO de iarnă de la Soci

Investigațiile au pornit de la o serie de acuzații formulate de fostul director al Agenției Ruse Antidoping. Grigori Rodcenkov a spus că le-a oferit personal substanțe interzise cîtorva zeci de sportivi, înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014.

Ancheta WADA a durat două luni, iar coordonatorul ei – doctorul Richard McLaren – spune că este întrutotul sigur de descoperirile pe care le-a făcut. Potrivit raportului întocmit de McLaren, ministerul sporturilor din Rusia a “coordonat și controlat în mod direct” falsificarea probelor de urină ale sportivilor.

E de așteptat ca noile acuzații să sporească numărul celor care susțin că Rusiei ar trebui să-i fie interzisă particparea la Jocurile Olimpice de la Rio, care încep luna viitoare.

Sute de sportivi ruși au fost testați pozitiv cu meldonium – Maria Șarapova, fostă lideră a clasamentului WTA, a fost suspendată pentru doi ani din activitate. Apelul său va fi judecat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în septembrie.