Afaceri românești în documentele avocaților Mossack Fonseca din Panama

Potrivit RISE Project, partenerul pentru România al proiectului de investigaţie global #PanamaPapers, birourile casei de avocatură Mossack Fonseca au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană.

Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90.

Astfel, avocații Mossack Fonseca au înființat pentru Vasile Frank Timiș firma Castle Europa Limited, în Bahamas.

Tot în documentele panameze RISE Project a gasit și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului și a gazelor naturale.

Afacerile dubioase ale mai multor actuali și foși șefi de stat, celebrități și sportivi au ieșit la iveală după ce jurnaliștii Süddeutsche Zeitung au intrat în posesia bazei de date a casei de avocatură Mossack Fonseca, din Panama, care se ocupă cu înființarea companiilor în paradisuri fiscale.

Panama Papers (Documentele Panama) este numele dat celei mai mari scurgeri de informații din istorie.