Aeroportul din Istanbul, redeschis; Tarom reia zborurile spre Ataturk

Vizat, aseară, de un atentat sângeros, Aeroportul din Istanbul a fost redeschis în această dimineață.

Bilanțul provizoriu al atacului a urcat la 36 de decese. Alte aproape 150 de persoane sunt rănite, dintre care unele sunt în stare gravă. Naţionalităţile victimelor nu au fost dezvăluite.

3 indivizi s-au detonat după ce agenții de securitate au deschis focul asupra lor.

Compania aeriană Tarom anunță că a decis să opereze cursa Bucureşti – Istanbul cu plecare la ora 8:35, după ce iniţial o anulase, spune – la Europa FM – purtătorul de cuvânt al operatorului de stat, Georgeta Dinu.

Zborul de la ora 5:55 a fost anulat, în condițiile situației de criză.

La rândul său, compania Turkish Airlines şi-a informat pasagerii că va oferi rambursări pentru zborurile anulate în cursul nopţii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La unison, cancelariile lumii condamnă atentatul.

Premierul Turciei Binali Yildirim sugerează că gruparea teroristă Stat Islamic ar fi comis carnagiul, deocamdată nerevendicat.

Turcia a fost, în ultimele luni, scena mai multor atentate. Unele au fost atribuite separatiştilor kurzi, altele – jihadiştilor grupării teroriste Stat Islamic.

Ataturk este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, fiind tranzitat anual de 60 de milioane de pasageri, potrivit Al Jazeera.

Prin intermediul Ambasadei României la Ankara şi a Consulatului General al României la Istanbul, autoritățile de la București sunt în permanentă legătură cu autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se află şi persoane de cetăţenie română.

Cele două misiuni sunt pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţei legale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București reiterează angajamentul ferm al României în combaterea tuturor formelor de terorism şi reafirmă necesitatea conjugării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea acestor acţiuni care nu pot fi justificate sub nicio formă, punând în pericol vieţi nevinovate.

Un grup de români a cerut ajutor consular, aseară, fiind blocat în zona liberă a aeroportului Ataturk. Cursa Turkish Airlines în care aceştia ar fi urmat să se îmbarce a fost consemnată la sol alături de altele, dată fiind situaţia de criză. Aterizările au fost, de asemenea, redirecţionate.

Fostul premier Victor Ponta se afla în apropierea aeroportului din Istanbul la momentul producerii atentatului, urmând să se îmbarce la bordul unui avion care trebuia să decoleze la miezul nopţii spre Bucureşti.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS