Confidenţialitate

Adrian Severin, în libertate condiţionată

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, ca fostul europarlamentar Adrian Severin să fie lăsat în libertate condiţionată.

Politicianul a executat efectiv un an şi trei luni din pedeapsa de 4 ani primită pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Decizia este definitivă.

În perioada decembrie 2010 – martie 2011, reporteri sub acoperire ai publicației britanice Sunday Times au propus  unui număr de 60 de membri ai Parlamentului European bani contra amendamente, urmând să le plătească până la 100.000 de euro pe an în schimbul promovării unor texte de lege pe care aceștia să le susțină.

Trei eurodeputați au acceptat, anume Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser.

Într-o înregistrare făcută publică de Sunday Times, Adrian Severin afirmă că ar prefera să lucreze “prin intermediari”, adică să nu își asume paternitatea ideilor pentru care ar fi urmat să fie plătit. Fostul ministru de externe al României a invocat, de pildă, numele lui Sebastian Bodu.

Spre finalul înregistrării video, reporterii sub acoperire și demnitarul român negociază și “valoarea” serviciilor pe care acesta le-ar fi prestat timp de 3 zile – 12.000 de euro.

La sfârșitul lui martie 2011, eurodeputatul român a demisionat din PSD, însă doar după ce fusese amenințat că avea să fie exclus din partidl dar a refuzat să renunţe la postul din Parlamentul European, deși a părăsit grupul socialiștilor.

La începutul anului 2016, Adrian Severin a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare, decizie pe care a contestat-o, pe motiv că ar fi victima unei “înscenări juridice”.

Adrian Severin i-a calificat pe magistrați drept călăi.

Patru magistrați din complet au decis condamnarea, în timp al 5-lea a făcut opinie separată, optând pentru achitare.

Avocaţii lui Adrian Severin ceruseră achitarea sau o pedeapsă cu suspendare, pe motiv că fostul eurodeputat ar suferi de o boală incurabilă.

DNA a cerut ca Adrian Severin să fie condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare, la care să se adauge un spor de pedeapsă, având în vedere pregătirea juridică a fostului europarlamentar.

În ultimul cuvânt, Adrian Severin a spus că nu poate fi decât exasperat când se spune că ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente în Parlamentul European. Adrian Severin a mai susţinut că procesul său este unul politic.

Sentinţa de 4 ani cu executare a fost dictată în noiembrie 2016.