Confidenţialitate

Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Adrian Severin a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a luat mită în calitate de europarlamentar.

Fostul europarlamentar a fost găsit vinovat pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

În perioada decembrie 2010 – martie 2011, reporteri sub acoperire ai publicației britanice Sunday Times au propus  unui număr de 60 de membri ai Parlamentului European bani contra amendamente: ar fi urmat să le plătească până la 100.000 de euro pe an în schimbul promovării unor texte de lege pe care aceștia să le susțină.

Trei eurodeputați au acceptat –  Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser.

Într-o înregistrare făcută publică de Sunday Times, Adrian Severin afirmă că ar prefera să lucreze “prin intermediari”, adică să nu își asume paternitatea ideilor pentru care ar fi urmat să fie plătit. Fostul ministru de externe al României a invocat, de pildă, numele lui Sebastian Bodu.

Spre finalul înregistrării video, reporterii sub acoperire și demnitarul român negociază și “valoarea” serviciilor pe care acesta le-ar fi prestat timp de 3 zile – 12.000 de euro.

La sfârșitul lui martie 2011, Adrian Severindemisionat din PSD, însă doar după ce fusese amenințat că avea să fie exclus din partid.

A refuzat însă să plece din Parlamentul European, deși a părăsit grupul socialiștilor.

La începutul acestui an, el a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare, decizie pe care a contestat-o, pe motiv că ar fi victima unei “înscenări juridice”.

Adrian Severin i-a calificat pe magistrați drept călăi.

Patru magistrați din complet au decis condamnarea, în timp ce judecătoarea Lavinia Lefterache a făcut opinie separată – ea a optat pentru achitare.

Avocaţii lui Adrian Severin ceruseră achitarea sau o pedeapsă cu suspendare, pe motiv că fostul eurodeputat ar suferi de o boală incurabilă.

 

DNA a cerut ca Adrian Severin să fie condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare, la care să se adauge un spor de pedeapsă, având în vedere pregătirea juridică a fostului europarlamentar.

În ultimul cuvânt, Adrian Severin a spus că nu poate fi decât exasperat privind afirmația că ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente în Parlamentul European.

Adrian Severin a mai spus că procesul său este unul politic.