Confidenţialitate

Adrian Sanda, reținut în dosarul certificatelor de revoluționar

Dosarul traficului cu certificate de revoluționar:

Acuzat de corupție, fostul secretar de stat, Adrian Sanda, a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Alte 6 persoane au fost reținute în aceeași cauză.

Miercuri, premierul Dacian Cioloș l-a demis pe Adrian Sanda, care se afla la conducerea secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor din aprilie 2014.

Toți 7 urmează să fie prezentanţi, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

 
După mai multe ore de audieri, procurorii au decis reținerea pentru 24 de ore a lui Adrian Sanda. Este bănuit de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată privind acordarea titlurilor de revoluţionar.

Anchetatorii spun că o mare parte dintre cele 3.505 persoane care au obținut până acum titlul de  “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege și au primit distinția după ce au dat bani unor persoane care aveau influență în instituțiile statului.

În 2014, Guvernul de la acea vreme a introdus un nou titlu pentru revoluționari: “Luptător cu Rol Determinant”. La nivelul asociațiilor județene de revoluționari  au apărut persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor și implicit a drepturilor bănești aferente.

Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au primit data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar. Mai mult, aceștia nu platesc taxe si impozite la stat pe salariu, case si afaceri;  primesc loc de veci cu titlu gratuit; calatoresc oriunde fara sa plateasca biletul de autobuz sau de tren; primesc 10.000 de mp de teren in extravilan si 500 de mp de teren in intravilan, pentru a-si face o casa, cu 20.000 de euro – bani tot de la stat;