Confidenţialitate

Adrian Marinescu explică numărul crescut al cazurilor de gripă din această primăvară | AUDIO

Numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă ori se aleg cu diverse infecții respiratorii continuă să crească. La Institutul Matei Balș din Capitală, spital dedicat în continuare doar bolnavilor COVID, mulți dintre cei care se prezintă la camera de gardă au de fapt gripă, a spus la Europa FM, directorul medical al spitalui – Adrian Marinescu. Doctorul a menționat și cum se explică numărul crescut al celor care s-au îmbolnăvit de gripă în această primăvară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Sunt, într-adevăr, destul de mulți pacienți care sunt suspecți de infecție cu SARS-CoV-2, nu se confirmă și de fapt au gripă sau viroză. Nu este altceva decât o situație de normalitate pe care o aveam și în alți ani înainte de pandemie. Ce este diferit acum: în primul rând, vaccinarea anti-gripală s-a făcut într-o măsură mai mică decât în anii de dinainte de pandemie. În al doilea rând, în condițiile în care nu ne-am îmbolnăvit de-a lungul sezonului prin care trecem pentru că au fost până de curând măsurile restrictive, este clar că acum este o probabilitate mai mare de a ne infecta în condițiile în care oamenii interacționează”, a explicat Adrian Marinescu pentru Europa FM.

La nivel național, un milion și jumătate de români s-au vaccinat antigripal cu serul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. Medicul Adrian Marinescu spune că nu este niciodată prea târziu pentru a face acest vaccin, mai ales că gripa poate avea forme severe la anumite categorii de persoane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu siguranță că ne putem vaccina anti-gripal așa cum ne putem vaccina și împotriva SARS-CoV-2. Aceste măsuri care previn infectarea nu trebuie să fie obligatorii. Pentru o persoană care are o problemă de sănătate și în cazul căreia riscul de a face totuși o formă severă de gripă și nu numai de COVID există și este real; eu cred că în perioada aceasta ar trebui să ne protejăm în continuare – să purtăm mască în locurile închise sau atunci când interacționăm cu oamenii din jur, regulile de igienă”, a mai spus Adrian Marinescu la Europa FM.

Ultimele date publicate de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor Transmisibile arată că, în ultima săptămână din martie, la nivel național, au fost raportate aproape 80 de mii de cazuri de gripă, pneumonii și infecții respiratorii acute, cu aproape 70% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În săptămâna 21-27 martie, au fost peste 1500 de cazuri de gripă în România. Din fericire, nu s-a întregistrat niciun deces la persoane confirmate cu virusul gripal.

Sursa foto: Unsplash / Kelly Sikkema

Citește și: Germania renunţă la planul ce viza relaxarea regulilor de carantină pentru cazurile Covid