Confidenţialitate

Adrian Ghenie, cel mai valoros pictor contemporan, donează un tablou pentru Cumințenia Pământului

Adrian Ghenie, cel mai valoros pictor contemporan, va dona încasările pe un tablou pentru cumpărarea sculpturii brâncușiene “Cuminţenia Pământului“, a anunţat ministrul Culturii.

“La invitația Ministrului Culturii, Adrian Ghenie donează o lucrare pentru campania națională de subscripție publică “Cumințenia Pământului“. Încasările realizate prin vânzarea lucrării vor ajunge în conturile campaniei. Această donație este avanpremiera unui eveniment organizat de “Fabrica de pensule” de la Cluj care va avea loc în luna septembrie”, a scris Corina Şuteu, pe pagina oficială de Facebook.

Nu se știe, deocamdată, despre ce tablou este vorba.

Cert este că donația va fi făcută în avanpremiera unui eveniment organizat de Fabrica de pensule de la Cluj, programat în luna septembrie.

Adrian Ghenie are 38 de ani, s-a născut în Baia Mare și a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca. În prezent, tânărul trăiește la Berlin, unde – în 2008 – a deschis un spațiu expozițional permanent, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

De altfel, în Germania, Adrian Ghenie este considerat reprezentantul noului val al artei vizuale românești.

Tablourile sale au mare căutare în străinătate.

Recordul a fost atins în luna februarie, când un licitator a oferit 3 milioane de lire sterline pentru pictura “The Sunflowers in 1937” , inspirată din celebra “Floare a Soarelui” semnată de olandezul Vincent van Gogh.

 

The Sunflower in 1937 pictura de Adrian Ghenie

Până la 1 august, din subscripţie publică pentru achiziția sculpturii ”Cuminţenia Pământului” s-au strâns puțin peste 360.000 de euro, din cele 6 milioane care mai sunt necesare.

Guvernul României s-a angajat să plătească alte 5 milioane de euro.