Confidenţialitate

Adrian Cioroianu, audiat de comisia de cultură din Camera Deputaților după dezvăluirile legate de teza de doctorat a Emiliei Șercan | AUDIO

Directorul Bibiliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, a dat explicații, astăzi, în comisia de cultură din Camera Deputaților, după ce a dezvăluit că jurnalista Emilia Șercan analizează, în sala de lectură, dacă Mircea Geoană a plagiat sau nu în lucrarea sa de doctorat.

Întrebat de ce vrut să divulge subiectul unei anchete jurnalistice și dacă a respectat legislația privind protecția datelor personale, directorul Bibliotecii Naționale a evitat să dea un răspuns clar. Iar parlamentarii din opoziție i-au cerut demisia.

La audierile din comisie, ministrul Culturii, Raluca Turcan a anunțat că toate posturile de conducere ocupate de interimar, inclusiv cel al directorului Bibliotecii Naționale vor fi scoase la concurs.

Adrian Cioroianu, directoul Bibliotecii Naționale: „I s-a spus că a stat așa cum stau și ceilalți oameni, adică și-a lăsat paltonul”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La audierile din comisia de cultură a Camerei Deputaților, directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu s-a lăudat că, în mandatul său, numărul cititorilor a crescut la 108 mii de persoane cu permis. Despre sesizarea Emiliei Șercan privind temperatura scăzută la bibiliotecă a spus că nu e nici prima, nici ultima de acest fel, însă i-a reproșat acesteia că a folosit termometrul, la parter, pe hol, și nu în sala de lectură.

„Nici în ziua de astăzi nu înțeleg de ce iei temperatura de pe un coridor în condițiile în care tu ai citit teza într-o sală. I s-a spus că a stat așa cum stau și ceilalți oameni, adică și-a lăsat paltonul. Adică, nimeni nu stă cu paltonul pe el. Bănuiesc că era o temperatură net superioară celei de la parter”, a spus Adrian Cioroianu.

Întrebat dacă a respectat legislația privind protecția datelor personale, Adrian Cioroianu a amintit ce informații intră în această categorie și a explicat că în atribuțiile sale de serviciu intră și aprobarea solicitărilor privind analiza unor teze de doctorat.

Adrian Cioroianu, directoul Bibliotecii Naționale: „Să nu-și imagineze cineva că a scotocit cineva în date” /  „Ce ajunge la secretariat intră în mapa directorului”

„Numai o clipă. Ca să ne lămurim cum a ajuns informația la mine. Să nu-și imagineze cineva că a scotocit cineva în date. Deci, e vorba de o cerere completată în nume personal, trimisă de dânsa unui serviciu, serviciul a dat-o la alt serviciu. A ajuns la secretariat. Ce ajunge la secretariat intră în mapa directorului. Și se poate verifica. Am scris: de acord și am trimis-o la departamentul care multiplică tezele”, a mai spus Cioroianu.

De ce a ținut să dezvăluie ce anume făcea Emilia Șercan la bibiliotecă?

„Vă repet ce spune doamna Șercan: azi am fost la Biblioteca Națională, da, asta e o veste proastă pentru unii. Deci, dânsa a spus că vine să cerceteze o teză”, a spus Cioroianu.

„Dumneavoastru trunchiați un mesaj”, a spus un parlamentar.

„Ei, trunchiez…”, a adăugat directorul Bibliotecii Naționale.

Au fost și alte întrebări la care directorul Bibliotecii Naționale a evitat să răspundă, iar deputatul USR Iulian Bulai i-a cerut demisia lui Adrian Cioroianu. Acesta a fost apărat de deputați PSD.

La audieri a fost prezentă și Raluca Turcan, ministrul Culturii: „Cred că instanța va fi cea care va trebui să se pronunțe din perspectivă juridică”

„Poate că un domn ar fi trebuit să fie mai elegant în exprimare cu o doamnă în spațiul public. Am solicitat un punct de vedere juridic, dacă a fost încălcată legea cu privire la gestionarea datelor cu caracter personal. Avem vreu 5 puncte de vedere. Există anunțuri că se vor adresa instanței. Atunci, cred că instanța va fi cea care va trebui să se pronunțe din perspectivă juridică”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a anunțat că a început evaluările la Ministerul Culturii și toate posturile ocupate de interimari, inclusiv cel deținut de Adrian Cioroianu, vor fi scoase la concurs.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Comisia Europeană va recomanda Consiliului European să deschidă negocierile de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina | AUDIO