Confidenţialitate

Admiratorii își pot lua rămas bun, joi, la Teatrul Bulandra, de la actrița Tamara Buciuceanu

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu-Botez va fi depus, joi, la ora 13.00, la Teatrul Bulandra – Sala “Toma Caragiu”.

Vineri, la ora 9,30, sicriul va fi dus la Biserica Sf. Gheorghe Nou, actriţa urmând să fie înmormântată, în aceeaşi zi, la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, potrivit Teatrului Metropolis.

“Când am pornit construcţia acestui teatru, m-a frământat mult ideea găsirii unui principiu unificator în lumea fragilă a teatrului, în care frumuseţea se măsoară şi se consumă în seara spectacolului, dar şi piere odată cu încheierea acestuia. Am convingerea că astăzi, tocmai pentru că valoarea prezentului se măsoară atât de simplu în sintagma lui ‘acum şi aici’, nevoia bucuriei celebrării marilor valori pe care teatrul romanesc le are este cu atât mai acută. Am considerat că actul firesc al rememorării nu este doar unul necesar, ci este de datoria noastră, a generaţiilor mai tinere, să ne reamintim şi să omagiem ceea ce consfinţeşte de altfel teatrul dintotdeauna – actorul. Aşa s-a născut ideea galelor de la Metropolis. Acum un an, exact în luna octombrie, gândurile mele se îndreptau din nou către doamna Tamara Buciuceanu. Îi promisesem atunci, când am sunat-o de ziua ei, în august, să-i dedicăm o gală, o seară… aici, la Metropolis. ‘O seară între prieteni’, îmi completa ea. ‘O oră şi nu mai mult. Atât. Discret, te rog, şi fără fast’. Asta era şi esenţa doamnei Tamara Buciuceanu, regina comediei româneşti: generozitatea fiinţei sale de a spera ca fiecare să-i devină egalul dumneai”, se arată într-un comunicat semnat de directorul George Ivaşcu.

“Pornit de mic copil într-o lume de visare am creat un joc subtil de credinţă şi încântare. Şi de-aş fi azi întrebată ce altceva aş vrea să fac, zic că aş lua încă o dată, şi încă o dată, de la cap. Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara”, a spus Tamara Buciuceanu, în 2011, la ceremonia organizată de Teatrul Metropolis, când actrița a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani, răpusă fiind de afecțiuni cardiace.

Supranumită „Doamna comediei româneşti”, artista a interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune și film.

În 2013, Bogdana Darie a lansat volumul “Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”. Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.