Confidenţialitate

Administraţia Donald Trump nu recunoaşte genocidul otoman împotriva armenilor

Administraţia Donald Trump menţine poziţia de a nu recunoaşte genocidul otoman împotriva poporului armean, informeaza Mediafax.

“Poziţia Administraţiei SUA nu s-a schimbat. Punctul nostru de vedere este reflectat în poziţia definitivă a preşedintelui din aprilie”, a comunicat Departamentul de Stat, conform publicaţiei The Hill.

Administraţia SUA consideră crimele în masă şi deportarea armenilor de către Imperiul Otoman la începutul secolului XX drept “una dintre cele mai grave atrocităţi comise în masă”.

Anunţul Departamentului de Stat sugerează că preşedintele Donald Trump nu va promulga proiectul de lege adoptat de Congres privind recunoaşterea genocidului otoman împotriva armenilor.

Senatul Statelor Unite a adoptat săptămîna trecută, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care a atras reacţia vehementă a Turciei.

Alte trei tentative de adoptare a proiectului de rezoluţie, iniţiat de senatorul democrat Bob Menendez, fuseseră blocate de senatori republicani, la solicitarea Preşedinţiei SUA, care se temea că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va reacţiona vehement, în contextul tensiunilor bilaterale. Un proiect de rezoluţie similar a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor. Nu este clar dacă preşedintele Donald Trump va promulga proiectul.

Relațiile dintre Turcia și NATO sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziționa un sistem antiaerian rus și din cauza intervenției militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.

Între 1915 și 1923, un milion și jumătate de persoane, adică două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de astăzi al Turciei, au pierit în urma deportărilor, foametei și masacrelor de mare amploare.

Ankara respinge folosirea termenului “genocid” – acceptă că au fost comise atrocități, dar susține că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creștin.

La împlinirea unui secol de la masacru, Biserica Armeană a canonizat cele 1.5 milioane de de victime. 31 de tări au recunoscut, pînă acum, genocidul împotriva armenilor. România a evitat s-o facă. În 2015, fostul ministru de externe Titus Corlățean se declara adeptul unei atitudini “prudente și înțelepte” și susținea încurajarea dialogului direct între Turcia și Armenia.