Confidenţialitate

Acuzații de neglijență: Pilotul paramotorului prăbușit la Comana dă în judecată patru medici de la Spitalul Bagdasar-Arseni

 

Pe 10 iulie, Marian Cojocaru s-a prăbușit cu paramotorul într-un lac în zona Comana. A fost transportat la Spitalul Bagdasar Arseni și internat la Terapie Intensivă. În plângerea depusă acum, pilotul susţine că familia sa a cumpărat, din proprie iniţiativă, dezinfectanți și halate unice văzând că în spital lipsesc. Membrii familiei ar fi fost puşi să cumpere și unele medicamente.

Atunci când s-a descoperit că pacientul contractase două bacterii intraspitalicești – foarte rezistente la antibiotice -, personalul medical a susținut că pilotul le-ar fi luat din apa lacului, nu din spital. În această situație, soția pilotului a cerut Ministerului Sănătății transferul în străinătate. Însă, potrivit lui Marian Cojocaru, medicii au acuzat-o pe soţia lui că vrea să le facă rău și s-au pus transferului. Din acel moment, atitudinea personalului medical față de pacient s-a schimbat: pilotul relatează că a fost mutat într-o rezervă insalubră, pe care soţia sa a curăţat-o singură.

Bărbatul mai menţionează că, pe toată perioada spitalizării, nu a fost făcută nicio propunere de intervenţie chirurgicală în vederea stabilizării coloanei vertebrale şi nu i s-a dat un termen pentru această intervenţie.

Pe 4 august, a fost transferat la Spitalul Monza, moment în care s-a constatat că era infectat cu alte două bacterii de spital. Din cauza infecţiei cu Klebsiella pneumoniae, a fost internat de urgenţă la Spitalul Judeţean Oradea cu stare septică, fiind externat pe 6 septembrie.

Din toate aceste motive, Marian Cojocaru consideră că viaţa şi sănătatea i-au fost puse în pericol din cauza neglijenţei medicilor. Plângerea penală este îndreptată împotriva Ruxandrei Bunescu, medic la secția ATI, şi a neurochirurgilor Costel Şerban, Costică Zamfir şi Mircea Gorgan. Pilotul mai arată că se constituie parte civilă în procesul penal, urmând să precizeze cuantumul sumei.