Confidenţialitate

Actorul Florin Piersic, la aniversare | VIDEO

Născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, Florin Piersic este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film.

Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum ‘Ciulinii Bărăganului’ (1957), ‘Neamul Şoimăreştilor’ (1964), ‘Haiducii lui Şaptecai’ (1970), ‘Zestrea Domniţei Ralu’ (1971), ‘Colierul de turcoaze’ (1985), ‘Fix alert’ (2004) şi ‘Eminescu versus Eminem’ (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Florin Piersic se numără ‘Zbor deasupra unui cuib de cuci’, ‘Oameni şi şoareci’ şi ‘Străini în noapte’.

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Maestrul le-a povestit cândva ziariștilor că părinții lui erau la cinema când el le-a dat semnalul că vine pe lume: ‘Dintr-un cinema am plecat să vin pe lume’ – spune cel care avea să debuteze pe marele ecran in Ciulinii Bărăganului. Destinul nu se joacă și astăzi un cinematograf din Cluj îi poartă numele.

Lumea îl alintă pe eroul nostru cu apelativul ‘Fat-Frumos al filmului și teatrului românesc’.

În 2014, Florin Piersic a primit premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti, organizată în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor.

Florin Piersic este, totodată, primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

În 2017, maestrul a fost invitatul Andreei Esca la Europa FM.