Activitatea Uber, suspendată în Slovacia

Un tribunal din Bratislava a ordonat companiei Uber să îşi suspende activitatea în întreaga Slovacie.

Instanţa a acceptat o plângere depusă de asociaţiile de taximetrişti, care acuză că serviciul de transport alternativ că le face concurenţă neloială.

Deşi decizia a intrat în vigoare în data de 6 martie şi a fost anunţată abia marţi, serviciile Uber erau în continuare disponibile în capitala Slovaciei, Bratislava.

Uber se confruntă cu probleme de reglementare şi obstacole juridice la nivel global, ca urmare a opoziţiei din partea serviciilor de taxi tradiţionale, aminteşte Reuters.

În luna decembrie a anului trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare. În hotărârea dictată, judecătorii au subliniat că un serviciu al cărui scop este “să conecteze, prin intermediul unei aplicaţii smartphone şi pentru remunerare, şoferi non-profesionişti utilizând propriul lor vehicul şi persoane care vor să călătorească trebuie clasificat ca fiind un serviciu în domeniul transportului în legislaţia UE”.

În plus, CJUE a precizat că, “în conformitate cu legislaţia actuală, este la latitudinea statelor membre să reglementeze condiţiile în conformitate cu care astfel de servicii vor fi oferite”.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii. Uber activează pe piaţa din România din februarie 2015, în Bucureşti, şi s-a extins în 2016 în oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara. În România, Uber are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS