ActiveWatch critica atitudinea premierului

Victor Ponta declara, ieri, că răspunde doar întrebărilor adresate de jurnalişti ai căror patroni şi-au achitat dările către stat.

Premierul şi-a atras critici din partea asociaţiilor care apără drepturile presei.

Victor Ponta declara, ieri, că răspunde doar întrebărilor adresate de jurnalişti ai căror patroni şi-au achitat dările către stat.

Organizaţia ActiveWatch consideră că gestul şefului guvernului contravine dreptului la informare.

‘ [Premierul] Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o înţelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică. Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.

Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor. Supărarea legitimă a dlui Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor și administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliștilor’, se menţionează într-un comunicat ActiveWatch.