Confidenţialitate

Acțiunile Renault scad, pe fondul temerilor unei despărțiri de Nissan

Acțiunile Renault au scăzut la minimul a șase ani, după apariția în media a informațiilor legate de intenția Nissan de a ieși din alianța cu construcotrul auto francez și existența unui plan secret pentru aceasta, relatează Reuters.

Acțiunile au scăzut astăzi cu 3,7%, la cel mai de scăzut nivel din indicele CAC 40 și din indicele pan-european STOXX 600.

Planul prevede o separare totală și a zonei de inginerie și a celei de fabricație, precum și modificări ale consiliului de administrație al companiei japoneze, anunță Financial Times.

Planurile Nissan au căpătat un nou impuls după fuga din Japonia a fostului șef al alianței Carlos Ghosn, la sfârșitul lunii decembrie.

Turbulențele din managementul alianței s-au accentuat după arestarea lui Ghosn, în Tokyo, în noiembrie 2018, pentru acuzații legate de conduita sa financiară, pe care el le-a negat. El își aștepta procesul în Japonia când a fugit în Liban.

“Credem cu tărie că relația dintre Renault și Nissan și, prin urmare, alianța sunt rupte, probabil dincolo de punctul de reparație”, au scris astăzi, într-o notă, analiștii Evercore ISI Arndt Elinghorst și Chris McNally.

Renault nu comentat subiectul.

Alianța Renault Nissan Mitsubishi a devenit din ce în ce mai controversată în Japonia datorită performanței financiare puternice a companiei Nissan. Compania depățea în general vânzările și profiturile Renault, dar avea mult mai puțină influență în cadrul alianței. Nissan deține un pachet de 15% fără drept de vot în cadrul Renault, care, la rândul său, deține 43% din Nissan, cu drepturi de vot. Mitsubishi Motors Corp a fost adăugată la alianță în 2016.