Confidenţialitate

Acțiunile HSBC și Standard Chartered, în picaj

Acțiunile HSBC și Standard Chartered listate la bursa din Hong Kong au scăzut, luni, după ce presa a raportat că băncile respective, alături de alte instituții financiare, au transferat sume mari de bani din fonduri presupus ilicite timp de aproape două decenii, relatează Reuters.

Rapoartele mass-media s-au bazat pe documente privind activități suspecte (SAR) emise de Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) al Departamentului Trezoreriei SUA. Dosarele FinCEN conţin 2.657 de documente dezvăluite, dintre care 2.100 conţin informaţii despre activităţi suspecte. Rapoartele despre activităţi financiare suspecte nu sunt dovezi ale unor infracţiuni, băncile le trimit autorităţilor dacă suspectează activităţi incorecte ale clienţilor.

Băncile cunosc identităţile clienţilor, astfel că nu este suficient să fie transmise rapoarte privind activităţi suspecte, dar să permită în continuare transferul de fonduri suspecte, în aşteptarea intervenţiei autorităţilor.

Acțiunile HSBC din Hong Kong au scăzutcu 4,4%, până la 29,60 dolari HK luni dimineață, cea mai mică valoare din mai 1995, în timp ce titlurile StanChart a scăzut cu3,8% până la 35,80 dolari HK, cea mai mică valoare din 25 mai anul acesta.

Indicele Hang Seng a scăzut cu 0,4%.

HSBC și Standard Chartered, dar și alte bănci de anvergură globală au plătit amenzi de miliarde de dolari în ultimii ani pentru încălcarea sancțiunilor SUA împotriva Iranului și a normelor împotriva spălării banilor.

Fișierele ajunse în media conțin informații despre tranzacții în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, între 1999 și 2017, care au fost semnalate de către departamentele de conformitate internă ale instituțiilor financiare ca fiind suspecte.

ICIJ a raportat că documentele reprezintă o mică parte din rapoartele depuse la FinCEN.

HSBC și StanChart s-au numărat printre cele cinci bănci care au apărut cel mai des în documente, a anunțat ICIJ.

Într-o declarație adresată Reuters duminică, HSBC a declarat că „toate informațiile furnizate de ICIJ sunt istorice”. Banca a declarat că din 2012, a început proces de mai mulți ani pentru a-și revizui capacitatea de a combate infracțiunile financiare în peste 60 de jurisdicții.

„Ne asumăm responsabilitatea de a combate criminalitatea financiară extrem de serios și am investit substanțial în programele noastre de conformitate”, a transmis StanChart.