Confidenţialitate

Actele de identitate prelungite în starea de urgență și cea de alertă își pierd valabilitatea. Recomandările MAI pentru cei vizați

De marți, 7 iunie, își pierd valabilitatea actele de identitate cărora li s-a prelungit valabilitatea cu 90 de zile de la încetarea stării de urgență și stării de alertă. Ministerul de Interne precizează că, la nivel național, erau înregistrate circa 387.000 documente de identitate expirate între 1 martie 2020 și 7 martie anul acesta.

Până la data de 28 mai anul current, nu fusese solicitată preschimbarea pentru aproximativ 267.000 de acte de identitate, anunță MAI.

Posesorii lor sunt acum chemați la serviciile locale de evidență a persoanelor, pe raza cărora își au domiciliul, pentru schimbarea cărților de identitate, având în vedere că aceste documente își pierd valabilitatea la 7 iunie.

Ca să nu se creeze aglomerație, se recomandă să se facă programari online sau telefonic, în conformitate cu programul de lucru al serviciilor de evidență a persoanelor.

Ministerul de Interne reamitește că solicitările pentru eliberarea unui nou act de identitate se soluționează în cel mult 30 de zile, termenul putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului de evidență a persoanelor.

În situații de excepție, precum necesitatea deplasării urgente în alt stat membru UE pentru studii, tratamente medicale, raporturi juridice de muncă, se poate cere eliberarea cărții de identitate într-un termen mai scurt printr-o solicitare adresată șefului serviciului de evidență a persoanelor din județul de domiciliu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea