Confidenţialitate

Acordul pentru prelucrarea datelor, ce condiționa participarea la Evaluarea Națională, considerat inutil | AUDIO

Ministerul Educației a condiționat participarea elevilor la Evaluarea Națională de un acord privind prelucrarea datelor personale, semnat de părinți.

Consimțământul era inutil, încalcă dreptul la educație al copiilor și a reprezentat și o sursă de stres pentru elevi și părinți, a spus la Europa FM, Marius Dumitrescu, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor.

El a explicat că școala și Ministerul Educației au un contract educațional cu elevii și în baza acestuia este permisă colectarea datelor personale:

Nu vedem în niciun moment care este scopul acestui formular, având în vedere temeiurile existente. A fost absurd. Acum două zile, în cursul după-amiezii s-au primit aceste formulare de către părinți, alergau disperați să facă rost de hârtii, să semneze ca a doua zi, copiii să nu riște să nu intre. Această condiționare de o hârtie încalcă mai mult decât GDPR, încalcă dreptul la educație. Pe parcursul concursului s-au schimbat regulile jocului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor cere Ministerul Educației, printr-o scrisoare deschisă, să renunțe la aceste formulare, mai ales că sunt solicitate și în cazul examenului de bacalaureat care va fi susținut în perioada următoare.

Sperăm ca la Bacalaureat, săptămâna viitoare, să nu se repete această situație. Să se elimine total acest formular de consimțământ. Este un pic tardiv pentru această sesiune, dar urmează un lung șir de alte examinări. Este un consimțământ nul, nu este o alegere liberă. Un părinte s-a simțit obligat să semneze documentul, pentru că pierderea directă ar fi fost interzicerea copilului la examen. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marius Dumitrescu a precizat că în această perioadă, marcată de pandemia de coronavirus, Ministerul Educației ar putea colecta date despre sănătatea elevilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.