Acord ruso-american cu privire la spațiul aerian sirian

Statele Unite și Rusia sunt foarte aproape de un acord cu privire la normele de securitate aeriană din spațiul sirian – a declarat un oficial american. Potrivit acestuia, un protocol ar pute afi semnat în următoarele zile.

De cealaltă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat ieri că Moscova ajută la lupta împotriva islamiștilor din Irak, cu acordul guvernului de la Bagdad.

Un protocol de securitate ruso-american pentru spațiul aerian sirian ar putea fi semnat și aplicat în următoarele zile a declarat un oficial american după cea de-a treia videoconferințe cu oficialii ruși, care au confirmat la rândul lor informația.

Acordul ar putea rezolva eventualele incidente în aer, după ce avioanele americane și rusești au fost zilele acestea foarte aproape unele de altele.

Rusia efectuează lovituri aeriene împotriva rebelilor în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, fiind unul dintre principalii aliați ai președintelui sirian.

Statele Unite conduc la rândul lor o largă coaliție care bombardează de peste un an în Siria și Irak gruparea jihadistă Statul Islamic.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat că Moscova ajută în lupta insurgenților islamiști din Irak, cu acordul guvernului de la Bagdad. Prezent la Consiliul Euro-Arctic al Mării Barents din Finlanda, Lavrov a mai spus  că un nou centru de informații din Bagdad. Până acum centrul a fost folosit de autoritățile irakiene pentur bombardarea jihadiștilor din Statul Islamic.