Confidenţialitate

Acord privind salariul minim în UE, stabilit de Parlamentul și Consiliul European. Oficial european: Angajații trebuie să aibă bani pentru haine, sport și pentru a locui decent | AUDIO

Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un consens în privința salariului minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui implementat în 2 ani acolo unde el nu există, iar unde el este implementat, ar trebui să fie de cel puțin 60% din cel mediu brut pe economie. Salariul mediu brut a fost la finalul anului trecut, în România, 6.096 de lei.

Președintele Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, Dragoș Pîslaru, spune că patronii nu vor fi totuși obligați să crească salariile minime.

„Directiva nu trasează imediat obligativitatea acestei ancore, ci mai degrabă împingere, recomandă statelor membre acest lucru. Doi ani de zile este perioada în care statele membre sunt obligate să transpună directiva. Deci statele membre o pot implementa imediat după publicarea ei”, a explicat Dragoș Pîslaru pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Oficial european: Angajații trebuie să fie plătiți cu o sumă care să le permită, printre altele, să locuiască decent, să-și cumpere haine, să facă sport

Coraportor al directivei europene privind instituirea salariului minim în toată Uniunea, Agnes Jongerius, spune că în blocul comunitar toți angajații trebuie să fie plătiți cu o sumă care să le permită printre altele, să locuiască decent, să-și cumpere haine, să facă sport.

Pe de altă parte, înțelegerea de aseară dintre Parlamentul European și consiliu prevede ca 80% din piața muncii să fie acoperită de contracte colective de muncă, semnate în urma unor negocieri corecte între salariați și angajatori.

Dragoș Pîslaru: Se caută o acoperire a pieței de 80% cu astfel de acorduri. În România suntem undeva la 20 și ceva la sută, deci la un nivel foarte scăzut

„Se caută o acoperire a pieței de 80% cu astfel de acorduri. În România suntem undeva la 20 și ceva la sută, deci la un nivel foarte scăzut. În Austria este 98%. Va trebui cumva să modificăm această legislație și partea legată de contracte colective astfel încât să trecem această țintă, iar în măsura în care suntem departe de atingerea țintei, trebuie să existe un plan de acțiune la nivel național prin care să explicăm care sunt eforturile pe care le depune statul român”, a mai spus Dragoș Pîslaru la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Directiva privind salariul minim în Uniune va fi publicată până la finalul verii în Jurnalul blocului comunitar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Indicele ROBOR a ajuns luni la 6,05%, iar ratele la bănci cresc. Explicația experților în economie | AUDIO