Acord politic la Cotroceni pentru acces la datele personale comunicate pe Internet

Președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor politice au stabilit astăzi  să modifice  Legea din 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în domeniul comunicațiilor pe Internet.

 

Astfel, accesarea datelor cu caracter personal va putea fi realizată doar cu mandat de la judecător. Deocamdată, nici Administrația Prezidențială și nici partidele participante la consultările de la Palatul Cotroceni nu au făcut public noul proiect al legii 506/2004.

Este o decizie surprinzătoare pentru că inițial, Președinția anunțase că va negocia cu serviciile secrete, partidele și societatea civilă noi forme ale legilor de tip Big Brother, respinse toate pe rând de Curtea Consitituțională.

Președintele de onoare al Asociației Pro Democrația, Cristian Pirvulescu, susține că noul acord politic a fost stabilit în absența unor consultări cu societatea civilă. Prin modificarea legii de bază care permite accesul la datele personale ale celor care comunică pe Internet, se încearcă evitarea unor noi conflicte cu societatea civilă dar și crearea unui cadrui legislativ mai bun pentru Serviciile care încearcă să prevină actele teroriste, mai spune președintele de onoare al Pro Democrația.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Pirvulescu mai spune că, prin acordul de astăzi, legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în domeniul comunicațiilor pe Internet cu greu mai poate fi atacată.

Mai mult, președintele de onoare al Asociației Pro Democrația crede că pactul politic de la Cotroceni creează premisele adoptării unor noi legi Big Brother care să permită accesul mai ușor al serviciilor secrete la viața privată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Curtea Constituţională a decis în iulie anul trecut  că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituţională.  Legea fusese propulgată de președintele Traian Băsescu. Mai mult, CCR  ”a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale”.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS