Acord pentru încetarea focului în Siria

Marile puteri – între care Statele Unite și Rusia – au convenit asupra planului de încetare a conflictului armat din Siria.

Planul agreat la Munchen – deocamdată pe hârtie – nu asigură încetarea completă a conflictului armat.

Va fi oferit însă acces transporturilor umanitare în oraşele aflate sub asediu.

Secretarul american de stat, John Kerry, a precizat că acordul este  unul agreat doar ”pe hârtie”.    Planul agreat la Munchen nu asigură și încetarea completă a conflictului sirian și nici a bombardamentelor inițiate de Rusia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu va stopa raidurile aeriene în Siria și a explicat că acordul de încheiere a conflictului armat nu se aplică în cazul grupărilor teroriste .

Aliații occidentali susțin că doar câteva raiduri aeriene efectuate de Rusia au vizat poziții ale terorirștilor, majoritatea fiind țintite asupra opoziției lui Bashar al Assad.

Lavrov a declarat că negocierile de pace de la Geneva vor fi reluate cât de curând şi că toate grupurile opoziţiei siriene trebuie să participe la discuţii – implementarea acordului de încetare a focului în Siria, în shcimb, va fi o chestiune dificilă.

În replică, secretarul britanic de Stat, Philip Hammond, a susţinut că încetarea conflictului armat din Siria ar avea loc doar dacă Rusia ar înceta să mai efectueze raiduri aeriene în sprijinul forţelor guvernamentale.

Planul privind încetarea bombardamentelor în Siria a fost convenit pe fondul solicitărilor reprezentanţilor opoziţiei siriene, care au abandonat negocierile de pace de la Geneva din cauza conflictului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS