Confidenţialitate

Peste 700 de copii cu dizabilități au murit de foame, înghețați de frig sau din cauza bătăilor în orfelinatele României comuniste. AUDIO

Moartea a peste 700 de copii cu dizabilități, considerați irecuperabili în comunism, va fi investigată de Parchetul General. Potrivit Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, cercetările specialiștilor arată că aceștia ar fi murit de foame, de frig sau chiar din cauza bătăilor. Pentru început, luna viitoare vor începe săpături arheologice în localitatea Păstrăveni, județul Neamț, unde a existat un orfelinat.

Cercetările privind abuzurile din orfelinatele din România comunistă au început în 2007. De-abia peste 10 ani, în 2017, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a făcut o sesizare penală. Peste încă 5 ani, Parchetul General a decis să facă săpături arheologice la Păstrăveni. Deși, sesizarea Institutului vizează și spitalele-orfelinat din Cighid, Sighet și Siret.

Luciana Jinga: 700 de victime identificate pe parcursul anilor ’80 a căror moarte a fost pusă pe seama condițiilor de trai și abuzurilor fizice din orfelinate

Luciana Jinga, cercetător la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

„Un număr de aproximativ 700 de victime identificate pe parcursul anilor ’80 a căror moarte a fost pusă pe seama condițiilor de trai și abuzurilor fizice la care au fost supuși în aceste instituții”, a spus Luciana Jinga pentru Europa FM.

Victimele au între 1 și 18 ani, dar jumătate dintre copiii morți în aceste spitale-orfelinat au în jur de 3 ani.

„Alimentație deficitară, încălzire deficitară spre deloc – este cazul Cighidului, unde nu exista o sursă de încălzire sau dacă exista nu era funcțională astfel încât copiii mureau efectiv înghețați, de hipotermie, în timpul iernii”, a explicat un cercetător.

În certificatele de deces erau trecute diverse cauze ale morții, dar – în urma săpăturilor – se poate stabili cauza reală.

Chiar dacă mulți dintre cei care pot fi considerați vinovați de moartea copiilor abandonați, dar și cu dizabilități, nu mai sunt în viață, pentru a fi duși în fața instanței, cercetătorii consideră important ca această practică din comunism să fie demonstrată cu dovezi, dincolo de mărturiile victimelor sau ale martorilor.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și: Civilii ascunși în combinatul Azovstal trec prin clipe dramatice. „Situația este catastrofală, trebuie salvați imediat”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.