Confidenţialitate

„Abrogați și apoi plecați” – protestul anunțat duminică în mai multe orașe

Un protest intitulat „Abrogați și apoi plecați” este anunțat să aibă loc duminică, în București, în Piața Victoriei, dar și în alte orașe, unde mobilizarea participanților se face prin intermediul rețelelor sociale.

Ora de începere a potestelor, conform evenimentelor create pe paginile de Facebook unde au fost anunțate, este 18:00.

La protestul de duminică din București și-a anunțat încă din această dimineață participarea și filosoful Mihai Șora.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, Ordonanța de Urgență care vizează procedura de selecție a procurorului din partea României care va face parte din Parchetul European. 

Guvernul a adoptat și o a doua ordonanță, cea care modifică legile justiției și unele regulamente privind admiterea în Institutul Național al Magistraturii.

Ministrul a spus că propunerile de modificare au venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Se schimbă, de asemenea, condițiile în care sunt desemnați procurorii-șefi de la marile Parchete.

Vineri, procurorul general, Augustin Lazăr a anunțat că Ministerul Public va cere instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională în privința modificării prin ordonanță de urgență a legilor justiției.

În opinia sa, CCR s-ar putea pronunța în privința unui eventual conflict de natură constituțională sau ar putea să verifice caracterul textului ordonanței adoptate de Guvern săptămîna aceasta.

Documentul promovat de ministrul Tudorel Toader modifică procedura de numire a procurorilor-șefi de la marile parchete, le permite judecătorilor să ocupe funcții de conducere în Procuratură și scoate secția de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general.

“Suntem într-un stat de drept și nu poți lăsa un act normativ care este suspect de neconstituționalitate să funcționeze așa pînă când blochează justiția”, a spus Augustin Lazăr.