Confidenţialitate

A treia amânare în procesul Colectiv. Noul termen, pe 3 mai | AUDIO

O nouă amânare în procesul Colectiv, a treia de până acum. Curtea de Apel București a amânat pentru 3 mai luarea unei decizii definitive în dosarul Colectiv. Printre cei condamnați în primă instanță, se află fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a primit o pedeapsă de 8 ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu.

Procesul în dosarul Colectiv s-a încheiat în decembrie, iar de atunci și până acum, judecătorii au amânat de 3 ori luarea unei decizii definitive.

La termenele anterioare, Curtea de Apel București a dat vina pe avocați care au continuat să depună concluzii scrise după termenele anunțate.

În decembrie, avocații inculpaților din dosarul Colectiv au cerut achitarea sau măcar îmblânzirea pedepselor, după ce solicitaseră și schimbarea încadrarea juridice a faptelor.
De partea celalată, procurorii au insistat pentru pedepse orientate spre maximum prevăzut de lege, în condițile în care 64 de oameni au murit în urma incendiului din clubul Colectiv. ‘’Nu vorbim de doi, ci de un cimitir’’, au subliniat anchetatorii.

Prima instanță, Tribunalul București a stabilit cea mai mare pedeapsă de 12 ani și 8 luni de închisoare pentru patroana firmei care artificii, Daniela Niță, care între timp a decedat.
De asemenea, cei 3 patroni ai clubului Colectiv au fost condamnați inițial la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.
Pedepse de peste 9 ani de închisoare au primit cei doi pirotehniști care au amplasat artificiile în clubul Colectiv, dar și cei doi pompieri care au verificat localul și nu au luat măsurile legale în privința respectării normelor de prevenire și stingere a incendiilor.

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu legat de modul în care a eliberat autorizațiile de funcţionare pentru clubului.

În plus, toți inculpații au fost obligați de prima instanță să achite daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Profesorul Mircea Miclea: “Părinții și profesorii ar trebui să-i protejeze pe copii. Aceștia nu trebuie bombardați cu știri despre război”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.