Confidenţialitate

A stat două luni după gratii ilegal

Un tânăr de 28 de ani a stat încarcerat timp de două luni după ce Judecătoria Gherla i-a înlocuit o amendă penală cu o pedeapsă privativă de libertate.

Avocații spun că bărbatul nu ar fi fost citat la procese şi nici notificat cu privire la sentinţa instanţei.

În anul 2013, tânărul a primit o amendă penală după ce a fost implicat într-o altercaţie.

A achitat o parte din ea, apoi a plecat la muncă în Italia.

Restul de 450 de lei nu l-a mai plătit, astfel că autorităţile au sesizat Judecătoria Gherla şi au cerut înlocuirea sancţiunii cu o pedeapsă privativă de libertate.

Procesul s-a desfăşurat în lipsa tânărului, iar instanţa a decis condamnarea acestuia la 4 luni de închisoare cu executare.

Avocatul tînărului susține că instanţa din Gherla nu a respectat drepturile elementare ale clientului său, întrucât nu l-a citat la proces, nu i-a fost asigurată apărarea din oficiu, iar după pronunţarea deciziei prin care amenda a fost transformată în închisoare cu executare, nu l-au notificat.

Bărbatul nu a ştiut de condamnare până de Crăciunul trecut, când a revenit în ţară.

Fiindcă fusese dat în consemn, la Vama Borş a fost reţinut şi dus direct la penitenciarul Oradea unde a rămas încarcerat timp de 61 de zile.

Judecătorii Tribunalului Cluj au constatat abuzul şi au dispus punerea de îndată în libertate a tânărului.

El va da în judecată statul român atît pentru încarcerarea nelegală cît și pentru faptul că, între timp, și-a pierdut locul de muncă din Italia.