Confidenţialitate

A opta tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge, luni, în România

Constând în 163.800 doze, cea de-a opta tranşă de vaccin anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech ajunge, luni, în România, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj Napoca şi Timişoara.

Comitetul care coordonează campania de imunizare (CNCAV) precizează că transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, iar vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Potrivit calendarului convenit, următoarea tranşă de vaccin ar urma sa fie adusă în România la 15 februarie. La acest moment, se aşteaptă confirmarea oficială a livrării din partea firmei producătoare.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţie, adaugă sursa menţionată. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare este actualizată şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă, conchide CNCAV.

Prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns, duminică, la Institutul Național Cantacuzino din București. Programările încep de luni, iar serul va fi administrat în 180 de noi centre.

„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanța dintre cele 2 doze este de 8 săptămâni ori, din acest punct de vedere, avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranșele care urmează în luna martie”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță.