A murit Victor Eskenasy, voce a Europei Libere

Victor Eskenasy, arheolog și istoric medievist, ziarist și redactor la Europa Liberă începând din 1988, a încetat din viață la vârsta de 69 de ani, a anunțat postul de radio.

Licențiat al Facultății de Istorie a Universității București, profesat și cercetător științific la Centrul de istorie și teorie militară pînă în 1981, după care s-a specializat în istoria evreilor din România, el a emigrat în 1983 în Elveția, unde a lucrat ca asistent de cercetare la Universitatea din Lausanne.

Victor Eskenasy a fost colaborator extern la postul de radio Vocea Americii și redactor la BBC (1984-85).

La Radio Europa Liberă, a fost redactor al programului Actualitatea internațională și a realizat emisiuni culturale muzicale, inclusiv interviuri cu mari personalități muzicale, precum Sergiu Celibidache sau Yehudi Menuhin, republicate ulterior la casele de discuri Tahra (Paris), Edition Modern (Bucuresti) si RFE (Praga).

Între lucrările publicate de Victor Eskenasy se numără Izvoare și mărturii referitoare la evreii din România (vol I, București, 1986, 1995), Bibliografia evreilor din România (în colab., Tel Aviv, 1991), Fondation Humbert II et Marie-Jose de Savoie. Catalogue des livres imprimes (Torino, 1998), Moses Gaster. Memorii. Corespondență (București, 1998), Hermann Scherchen: Viețile unui dirijor, vol. 1 Memorii; vol. 2 Scherchen și România (Ploiești, 2003-2005), alături de numeroase studii si contribuții în reviste de specialitate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS