Confidenţialitate

A murit Ion Dobran, ultimul as al aviației românești din al Doilea Război Mondial

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent Ion Dobran a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare. Avea 102 ani.

A doborât 12 avioane inamice în 74 de lupte aeriene și a fost doborât la rândul său de 3 ori. Culmea, fără să fie rănit grav.

Într-un interviu pentru Europa FM, Ion Dobran declara:“Dacă loveam un aparat în față și cineva sărea cu parașuta, mă bucuram. Știam că undeva îl așteaptă o mamă sau o iubită. Noi voiam să doborâm avioane, nu să omorâm oameni.”

Printre cei pe care i-a doborât fără să-i omoare, s-a numărat și americanul Barrie Davis. Dar aveți puțină răbdare, o să ajungem și la el.

După al Doilea Război Mondial, autoritățile comuniste au scos din Armată aproape toți ofițerii din vechea gardă, care luptaseră inclusiv împotriva Uniunii Sovietice. Printre cei aruncați ca o masea stricată s-a numărat și Ion Dobran. Deși avea pieptul plin cu decorații, eroul de război a ajuns să munceasă la strung în uzinele “Timpuri Noi”. Evident, și casa i-a fost confiscată.

Norocul i-a surâs când, din întâmplare, s-a întâlnit cu un fost subaltern , pe care Ion Dobran îl salvase de la excluderea din Aviație. Între timp, omul se angajase la Tarom și mulțumită lui, Ion Dobran a revenit la manșa avionului. E drept, comercial.

După Revoluție, Dobran a scris o carte autobiografică în care descrie în detaliu o luptă cu un P-51 Mustang american. În Statele Unite, alt veteran de război, pe nume Barrie Davis, scria cum deasupra României, s-a luptat cu Messerchmitt 109. Detaliile coincideau și soarta a făcut ca ambele cărți să cadă pe mâna consului României la Boston, care în 2010, a făcut ca cei doi să se întâlnească la București.

După mai bine de 6 decenii, vechii adversari s-au stâns în brațe și au corespondat până la sfârșitul vieții pilotului american. Le puteți afla poveștile de viață ascultând reportajul de mai jos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.