A murit Elena Arnăuţoiu, ultima reprezentantă a grupului de partizani de la Nucşoara

Elena Arnăuţoiu, ultima reprezentantă a grupului de partizani de la Nucşoara, s-a stins din viață la vârstă de 100 de ani.

Anunţul decesului a fost făcut de Memorialul Închisoarea Pitești.

Simbol al luptei anticomuniste, Elena Arnăuţoiu era sora fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, cei care au condus cea mai lungă şi puternică rezistenţă anticomunistă din Europa.

În anii ’50, ea a fost arestată și închisă timp de 3 ani într-o colonie de muncă, la Ocnele Mari.

După prinderea fraților săi, în 1958, a fost anchetată de Securitate și condamnată la 5 ani de închisoare și confiscarea averii pentru ”delictul de omisiune a denunțării”.

Dincolo de nedreptăţile şi anii de închisoare trăiţi în communism, marea dramă a Elenei Arnăuţoiu a fost că nu a reuşit să găsească locurile în care au fost îngropaţi fraţii şi părinţii săi.

Toma și Petre Arnăuțoiu au condus între 1949 şi 1958 cea mai lungă şi puternică mişcare de rezistenţă anticomunistă din Europa.

Din grupul de la Nucşoara a făcut parte şi Elisabeta Rizea.

În jurul lui Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea, s-a constituit un grup de iniţiativă care vrea să restaureze casa Elisabetei Rizea şi să o transforme în casă memorială.

În acest sens, s-au deschis trei conturi, în RON, EUR si USD, la BANCA TRANSILVANIA din București, exclusiv pentru acest proiect de restaurare:

IBAN Cont RON: RO30BTRLRONCRT0383835101
IBAN Cont EUR: RO77BTRLEURCRT0383835101
IBAN Cont USD: RO81BTRLUSDCRT0383835101

SWIFT: BTRLRO22

Foto: Presedintia României.

În urmă cu 2 ani, Elena Arnăuţoiu a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS