Confidenţialitate

A murit antropologul Vintilă Mihăilescu | VIDEO

Fost director al Muzeului Ţăranului Român, antropologul Vintilă Mihăilescu a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani.

Profesorul s-a stins după o luptă îndelungată cu o boală grea.

„Este o pierdere uriaşă pentru societatea pe care ne-a ajutat de atâtea ori s-o cunoaştem şi s-o înţelegem mai bine, mai atent, mai nuanţat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar, datorită lui, antropologia a devenit în România ultimelor decenii un teren mult mai viu şi o unealtă mult mai întrebuinţată. Rămâne, însă, în urmă, o muncă uriaşă, pe care ne-a împărtăşit-o tuturor cu generozitate, şi pentru care îi suntem foarte recunoscători”, potrivit unui mesaj postat de portalul Scena9.

Autor, publicist, psihosociolog şi antropolog, Vintilă Mihăilescu s-a născut în 1951 și a fost profesor universitar şi coordonator în cadrul Universităţii Bucureşti, dar şi al SNSPA.

În 2006, Vintilă Mihăilescu a fost decorat de preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.

Revista Dilema veche scrie pe Facebook: “În aceste zile teribile, veștile rele nu se mai opresc. Acum cîteva minute am aflat că a murit profesorul Vintilă Mihăilescu. A fost un colaborator prețuit al revistei noastre. Inteligența și echilibrul său erau mereu susținute cu un umor fin, iar stilul său aparte de a îmbina rigoarea argumentării cu observația savuroasă făcea ca textele sale să fie, de fiecare dată, printre cele mai citite. Vintilă Mihăilescu a întruchipat mai bine decît o putem face mulți dintre noi figura intelectuală a dilematicului. Revista noastră nu va înceta să revină mereu la articolele sale, înțelegînd nu doar să-i păstrăm memoria, ci și să-i promovăm în continuare publicistica. Întîlnirea dintre Vintilă Mihăilescu și Dilema veche a fost una dintre cele mai rodnice și mai frumoase povești culturale ale timpului nostru. Păcat să s-a terminat. Odihnească-se în pace! (Sever Voinescu)”.

În mai 2017, Vintilă Mihăilescu a fost invitatul emisiunii Medium Rare, la Europa FM.