Confidenţialitate

A început restituirea TAXELOR AUTO. Cum se pot depune cereri pentru sumele plătite din 2007 încoace

După ani de zile în care șoferii și-au recuperat banii în urma proceselor, acum pot solicita restituirea sumelor pe cale administrativă.  Pe de altă parte, Guvernul nu a renunțat la ideea de a introduce o taxă auto. Planul s-ar putea aplica din 2018.

***

Cererile de restituire a diferitelor taxe auto pot fi transmise deja la administrațiile fiscale.

Data-limită de depunere este 31 august 2018.

Proprietarii de mașini vor primi înapoi banii achitați în baza unei decizii fiscale.

Restituirea sumelor se va realiza în următoarea ordine  taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante. Acestea se vor returna în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 iar banii pentru timbrul de mediu se returnează din toamna lui 2018 până în primăvara lui 2019.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.  Au urmat și alte taxe, sub diverse denumiri, toate cu scopul de a descuraja înmatricularea de mașini la mâna a doua, extrem de poluante.

Toate aceste taxe au fost aspru criticate  de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Guvernul nu renunță la ideea de a introduce o taxă auto.  Printre scenariile analizate de guvernanți în această perioadă: noua taxă ar putea fi aplicată tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au plătit sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxă auto. Taxa ar urma să fie calculată în funcţie de gradul de poluare al maşinii.

Nouă formulă de calcul va fi făcută publică în primăvară. Aceasta ar urma să fie plătit anual, cum se întâmplă în Germania și Portugalia.