Confidenţialitate

A fost creată o enzimă care poate distruge plasticul

Problema poluării cu plastic ar putea fi rezolvată pentru totdeauna datorită acestei descoperiri făcută din întâmplare.

Cercetătorii au creat o enzimă capabilă să distrugă plasticul, material derivat din petrol.

În ciuda eforturilor de reciclare, anual, peste 8 milioane de tone de produse plastice ajung în oceane, iar acestea pot rezista în natură timp de sute de ani.

Acest material este extrem de toxic și are un impact puternic asupra sănătății generațiilor viitoare și a mediului înconjurător.

Potrivit unui studiu, citat de AFP, acum câțiva ani, în Japonia, a fost descoperită o bacterie, denumită Ideonella sakaiensis.

Echipa japoneză crede că aceasta e evoluat recent, deoarece masele plastice au fost inventate abia în anii 1940. Bacteria se hrănește cu un anumit tip de plastic, regăsit în compoziția unui număr foarte mare de sticle de tip PET.

Cercetători de la univerisitatea Portsmouth, Marea Britanie și de la  Laboratorul naţional pentru energii regenerabile, SUA au aprofundat studiile despre această bacterie.

O serie de experimente a condus la o mutație. Așadar, dintr-un accident, ei au creat o enzimă care este încă şi mai eficientă pentru dezagregarea plasticelor. Oamenii de ştiinţă lucrează acum la creșterea performanțelor acesteia, sperând că vor dezvolta un proces industrial de dezagregare a maselor plastice.

“Norocul joacă adeseori un rol important în cercetarea ştiinţifică fundamentală, iar descoperirea noastră nu a făcut excepţie de la această regulă”, a declarat John McGeehan, profesor la Facultatea de ştiinţe biologice din cadrul Universităţii Portsmouth.