Confidenţialitate

A fost creată aplicația care permite călătoriile fără a mai fi nevoie de carantină la întoarcere

Industria aeriană a conceput o aplicație care să permită călătoriile, fără a mai fi nevoie de carantină la revenirea dintr-o zonă cu risc.

Practic, această aplicație, odată instalată pe telefon, arată dacă o anumită persoană și-a făcut, în centre autorizate, testele pentru COVID-19 sau vaccinurile necesare pentru a putea intra într-o anumită țară.

Aplicația IATA Travel Pass ar urma să fie disponibilă, gratuit, pe platformele iOS și Android în câteva săptămâni, scrie BBC. Ea a fost concepută de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA – International Air Transport Association), din care fac parte aproape 300 de companii aeriene.

Asociația consideră că este mult mai sigur un permis digital de călătorie, în condițiile în care au existat numeroase cazuri în Europa, dar și în Asia, de falsificare a testelor negative pentru COVID-19.

CNN scrie că aplicația va avea un registru global al cerințelor de sănătate, astfel încât, orice pasager poate să verifice condițiile pe care trebuie să le respecte pentru a călători într-o anumită țară.

Călătorii pot verifica apoi registrul global al centrelor de testare și vaccinare, astfel încât să se poată programa înainte de plecare. Aceste centre vor trimite certificatele de testare și vaccinare prin intermediul aplicației și astfel este evitat riscul prezentării, la granițe, al unor analize și adeverințe de vaccinare falsificate.

Din cauza pandemiei, anul trecut, cererea pentru călătoriile cu avionul a scăzut cu 70% față de 2019, potrivit Asociației Internaționale dee Transport Aerian.

Industria speră să se redreseze anul acesta, dar e puțin probabil ca vaccinarea anti-COVID, care avansează în ritm lent, să rezolve problema imediat.

Așa că soluția ar fi acest permis digital de călătorie, care să combine dovada vaccinării cu rezultatul negativ al unui test COVID.