A fost aprobată Legea pensiilor

Camera Deputaților – for decizional – a aprobat proiectul legii pensiilor.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, punctul de pensie se dublează.

Prima majorare intră în vigoare chiar la începutul anului viitor, dacă legea e promulgată de președintele Iohannis.

Au fost 193 de voturi pentru și unul singur împotrivă, plus 14 abțineri.

Printre amendamentele aduse în comisii se numără reducerea stagiului minim de cotizare în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

Opoziția a fost prezentă în sală, dar nu a votat.

Raluca Turcan, care conduce grupul PNL de la Cameră, susține că legea e făcută în așa fel încît să nu se poată – de fapt – pune în aplicare:

„Este făcută special neconstituțional și este o mare bătaie de joc la adresa pensionarilor. Această lege presupune o majorare a pensiei de la 1 septembrie 2019 la 1.265 de lei punctul de pensie. Însă, de la 1 ianuarie 2019, dacă s-ar aplica legea în vigoare, pensia ar crește automat la 1.205 lei punctul de pensie. Așadar, dvs, azi, ați votat iluzii pentru pensionari.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

USR consideră, la rîndul său, că întreaga lege a pensiilor este o înșelătorie. Deputatul Cristian Seidler:

„De la 1 ianuarie ați tăiat cu 12 la sută pensiile viitoare, iar prin OUG pe care o pregătiți, veți tăia de tot pensiile dinj pilonul II. Cât privește pensiile din Pilonul I, practic, înșelați pensionarii, pentru că nu le spuneți că măririle pe care le promiteți vin din împrumuturi scumpe pe care le vor plăti nepoții lor încă de pe acum. Aceasta este o înșelare și o cumpărare a pensionarilor cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare  din 2020.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputații au adoptat în plenul de marți un amendament al UDMR, respins în Comisia pentru muncă care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

„Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

În forma adoptată de Comisie, articolul 3 litera și arăta astfel: „Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

De asemenea, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reamintit că punctul de pensie se dublează în perioada mandatului PSD-ALDE, și nu după 2021, așa cum a fost vehiculat în spațiul public.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS