A crescut câștigul salarial mediu net cu 165 de lei față de luna noiembrie

Salariul mediu net a fost de 2.630 de lei în decembrie, în creştere faţă de noiembrie cu 165 de lei, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari salarii s-au înregistrat în extracţia petrolului şi a gazelor naturale – peste 9.200 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – sub 1.500 de lei.

Comparativ cu decembrie 2016, în decembrie 2017 salariul net a crescut cu aproape 12 procente.

De asemenea, în decembrie anul trecut, salariul mediu net a fost mai mare decât în noiembrie. Asta pentru că s-au acordat diverse prime, al 13-lea salariu sau tichete cadou, dar și că urmare a concedierii unor angajați cu salarii mici.

Cele mai semnificative scăderi ale salariilor medii nete au fost între 1,5% şi 3% în fabricarea autovehiculelor de transport, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene și fabricarea echipamentelor electrice.

În sectorul bugetar salariile au crescut cu aproximativ 3% în decembrie față de noiembrie în sănătate şi asistenţă socială, dar au scăzut în învăţământ cu peste 4% ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS