9 octombrie, ziua de comemorare a victimelor Holocaustului din România

An de an, la 9 octombrie, sunt omagiate victimele Holocaustului din România.

În 2016, se comemorează 75 de ani de la deportările în Transnistria, care au urmat pogromului legionar din Bucureşti, din ianuarie 1941, şi celui de la Iaşi, din iunie 1941.

Premierul Dacian Cioloş consideră că momentul este „unul de reflecţie asupra episoadelor întunecate din istoria naţională, de învăţare din lecţiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă”.

Potrivit unui comunicat al şefului guvernului, „niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde durerea suferită de cei deportaţi”.

„Este datoria noastră, a tuturor, să nu contenim a spune tinerilor adevărul despre istorie pentru ca niciodată tinerii să nu îşi piardă curajul în faţa istoriei. Din această perspectivă, capitolul referitor la „Holocaustul din România” trebuie să fie parte integrantă a învăţării istoriei României. Felicit Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” pentru contribuţiile lor de a aduce în atenţia tinerilor memoria acestor lecţii de istorie”, adaugă mesajul Palatului Victoria.

„Datoria noastră, la 75 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei sau de negare a sa. Fie ca memoria victimelor Holocaustului din România să rămână vie pentru totdeauna în conştiinţa tuturor românilor!”, conchide premierul Cioloş.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie, ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.