8 oraşe găzduiesc Festivalul Filmului Francez

A 19-a ediție a Festivalului de Film Francez debutează în 8 orașe din țară.

Primele proiecţii sunt programate, astăzi, la Constanţa. Vor urma cele de la Sibiu (28 octombrie), Cluj-Napoca, Iași și Timișoara (29 octombrie), București și Brașov (30 octombrie) şi Buzău (6 și 7 noiembrie).

Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. De asemenea, în Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

În cadrul competiției vor fi prezentate 7 premiere ale tinerilor regizori francezi, în prezența unora dintre aceștia. Spectatorii au posibilitatea de a vota câștigătorul, iar filmul ales va fi distribuit ulterior în cinematografele din România.

Selecția celor 6 filme din secțiunea “Semaine de Cahiers” își propune o introspecție în filmul noir sau thriler, dar și o traversare a istoriei cinematografiei franceze. Proiecțiile selectate sunt “Alphaville” de Jean-Luc Godard (anii ’60), “L’Etrangleur” de Paul Vecchiali (anii ’70), “Vivement dimanche!” de François Truffaut (anii ’80), “J’ai pas sommeil” de Claire Denis, “La Ceremonie” de Claude Chabrol (anii ’90) și “La chambre bleue”, de Mathieu Amalric (2014).

În cadrul secțiunii “Panorama”, publicul va descoperi sau redescoperi filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane.

Ediția 2015 a festivalului aduce un omagiu regizoarei de origine belgiană Chantal Anne Akerman, cunoscută publicului pentru filmele feminine și feministe. Filmul selectat, “Nebunia Almayer” (2011), cu Stanislas Merher, Aurora Marion și Marc Berbe în rolurile principale, este o adaptare a romanului cu același nume de Joseph Conrad și are patru nominalizări la Magritte Award.

Pe 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez București, în parteneriat cu Les Films de Cannes a Bucarest, prezintă “Ziua de Aur”, eveniment dedicat celor mai bune producții din cinematografia internațională a acestui an.

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.