Confidenţialitate

7 ani de la tragedia Colectiv: Victimele, omagiate în fața fostei fabrici Pionierul | VIDEO

Câteva zeci de persoane au participat, duminică seară, la o ceremonie în memoria victimelor din clubul bucureștean Colectiv.

Mulțimea s-a adunat în fața fostei fabrici Pionierul din Sectorul 4, afișând portretele celor care au murit în dezastru din 30 octombrie 2015.

Ulterior, cei prezenți au plecat în marș spre Parchetul General, nemulțumiți că procurorii tergiversează dosarul în care acuzați sunt fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministrul al Sănătății Nicolae Bănicioiu şi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, care au gestionat intervenţiile din acea perioadă.

Anul acesta, au fost condamnați la închisoare fostul primar Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv, 2 pirotehniști și doi pompieri.

Actualul ministru al Sănătății declară că un asemenea dezastru, cu număr foarte mare de victime, nu poate fi gestionat de nicio ţară. “Suntem mai bine pregătiţi categoric decât în urmă cu mai mulţi ani, dar nu suntem ideal pregătiţi”, a admis Alexandru Rafila. Potrivit lui, infecţiile nosocomiale sunt o realitate “nu numai la noi, ci în orice ţară”.

România nu are nici până la acest moment un spital destinat “marilor arși”. Autoritățile au în plan construirea a trei astfel de centre cu bani de la Banca Mondială.

24 de pacienţi care au suferit arsuri grave au ajuns prin transfer în mai multe spitale din străinătate. De-a lungul a 5 ani, costul tratamentelor s-a ridicat la aproape 5 milioane de euro. Statul român mai are de achitat aproape un milion şi jumătate de euro. Există şi o sumă contestată de aproape jumătate de milion de euro.

FOTO: Facebook