Confidenţialitate

6 din 10 români folosesc software fără licență

În România, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licențiat corespunzător. Această cifră reprezintă o scădere cu 1% a ratei de utilizare de software nelicențiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat în 2016.

În întreaga lume, organizațiile folosesc software-ul pentru a-și îmbunătăți modul în care fac afaceri, pentru a-și spori profiturile, pentru a ajunge pe noi piețe și pentru a obține avantaje competitive. Dar, după cum arată directorii de tehnologia informației și după cum confirmă și analiza detaliată în studiu, în cazul în care software-ul nu este licențiat corespunzător, organizațiile se confruntă cu un risc semnificativ de a cădea victimă unor amenințări de securitate care duc adesea la afectarea activității de business.

Pentru a înțelege mai bine implicațiile utilizării software-ului neautorizat, BSA a lansat studiul 2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity.

Studiul măsoară volumul și valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din mai mult de 110 de țări și regiuni și include aproape 23.000 de răspunsuri din partea consumatorilor, angajaților și directorilor de tehnologia informației.

“Organizațiile din întreaga lume nu beneficiază de avantajele economice și de securitate pe care le oferă software-ul bine gestionat”, a declarat Victoria Espinel, președinte și CEO al BSA | The Software Alliance.

“Companiile ar trebui să aplice programe de management al software-ului (SAM) pentru a evalua și gestiona software-ul din rețelele lor. Acest lucru, la rândul său, ajută organizațiile să reducă riscul de atacuri cibernetice care le pot afecta activitatea și contribuie la creșterea veniturilor.”

Utilizarea de software nelicențiat, desi într-un trend descendent, este încă foarte răspândită. Software-ul nelicențiat continua să fiee utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere – o scădere de doar 2 puncte procentuale față de 2016, arată datele transmise de BSA.