Confidenţialitate

Gruparea teroristă Statul Islamic folosește arme chimice

Gruparea teroristă Stat Islamic produce şi foloseşte armament chimic în Irak şi Siria, declară pentru BBc un oficial american. De acest lucru este din ce în ce mai convins guvernul de la Washington. De asemenea, o echipă a postului britanic, aflată la frontiera dintre Turcia şi Siria, a văzut dovezi care susţin aceste acuzaţii grave.

 

 

Gruparea teroristă Stat Islamic, cunoscută în lumea arabă sub numele Daesh folosește armament chimic sub formă de pudră, au anunțat oficiali americani. Oficialitățile de la Washington cred că militanții jihadiști Daesh au o celulă specială care se ocupă de fabricarea acestor arme.

Ei folosesc substanțe obținute din muștar pe care le introduc în muniții. Atunci când acestea explodează, combatanții sunt expuși prafului toxic. Potrivit altor teorii, militanții grupării teroriste Statul Islamic ar fi găsit armament chimic ascuns în Irak sau Siria, însă oficialii americani susțin că dacă ar fi existat astfel de muniții în Irak, armata aliată l-ar fi descoperit până acum.

O altă teorie susține că teroriștii au procurat agentul chimic de la regimul sirian înainte ca acesta să fie obligat să-și predea stocurile. În Siria ar trebui să nu mai existe armament chimic, după ce Guvernul sirian a predat paroape 1.200 de tone de agenţi toxici Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic.

Armata americană a anunţat că teste efectuate asupra unor fragmente de obuze folosite în confruntări armate în Irak prezintă urme chimice. Oficialii americani au declarat pentru BBC că există suficiente dovezi pentru a proba acuzațiile de atac chimic.