57% dintre românii emigraţi vor să se întoarcă în ţară

Dintre românii emigraţi, 57% vor să se întoarcă în ţară, iar în funcţie de ţara de emigraţie, cele mai mari procente se înregistrează în Italia (68%) şi Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania şi Statele Unite (43%), conform rezultatelor unui studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research.

Pentru românii care vor să se întoarcă, 68% spun că vor să fie „din nou acasă”.

Un procent de 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în ţară.

Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în ţara, 56% vor să înceapă o afacere.

Ei se declară optimişti cu privire la potenţialul de schimbare al României şi, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învăţat, şi să ajute la schimbarea în bine a mentalităţii româneşti.

De asemenea, 43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăţi în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăţi.

Studiul privind românii din diaspora a fost iniţiat în luna august, de către agenţia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot.

Chestionarul a fost completat online de către 1.192 români emigraţi în ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franţa, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

„Faptul că cei care vor să se întoarcă au potenţialul de a aduce o energie nouă şi de a schimba mentalităţi, pe lângă faptul că vor să şi investească în afaceri, reprezintă una din cele mai importante concluzii ale studiului”, a declarat Adina Nica, director general Open-I Research.

Open-I Research este o companie de cercetare pentru strategie de marketing.

RePatriot, proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders, este o platformă de consiliere şi informaţie, care îşi propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunităţile din ţară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS