Confidenţialitate

50 de percheziții într-un dosar care vizează obținerea de fonduri ilegale pentru găzduirea unor oameni din Ucraina. 10 persoane vor fi audiate în acest dosar | AUDIO

50 de percheziții au loc într-un dosar care vizează obținerea de fonduri ilegale pentru găzduirea unor persoane din Ucraina. Potrivit primelor date din anchetă, și 9 instituții publice din Brașov sunt verificate pentru modul în care au acordat ajutoarele de stat cetățenilor ucraineni. 10 persoane vor fi audiate în acest dosar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai multe percheziții, 48 la număr, se derulează în județul Brașov. Alte patru vizează județul Constanța și Bucureștiul.

29 de persoane fizice sunt verificate după ce între martie 2022 – martie 2023 au solicitat, în baza unor documente false, decontarea contravalorii cheltuielilor cu hrana și cazarea a peste 1.500 de ucraineni veniți în România după invazia rusească.

Decontul s-a ridicat la peste 2 milioane 500 de mii de lei, iar banii au fost acordați de 14 instituții din județul Brașov.

Sunt în derulare mandate de percheziții domiciliare și se ridică înscrisuri de la instituțiile din județul Brașov, iar dosarul vizează săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată. 10 persoane vor fi audiate în acest dosar, anunță Inspectoratul General al Poliției Române.

Reamintim, statul român a acordat ajutoare începând de la 2 mii de lei lunar pentru cazarea familiilor refugiate și de peste 600 de lei lunar pentru hrana fiecărei persoane pentru o perioadă de maxim 4 luni consecutive.

Cei care găzduiau cetățenii ucraineni puteau deconta sumele privind cazarea și hrana acestora după depunerea unei cereri la direcțiile de asistență socială.

Sursa foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Citește și: Peste 80.000 de euro, confiscați de autoritățile germane de la 2 cetățeni români pe motiv că nu au declarat banii la vamă | AUDIO