5 piese lansate de Chuck Berry în anii ’60 care au scris istorie în muzică

După ce am publicat pe europafm.ro o listă cu ”5 piese lansate de Chuck Berry în anii 50 care au scris istorie în muzică”, continuăm să ne amintim de piesele cu care Chuck Berry și-a înscris numele pentru totdeauna în istoria muzicii cu următoarea decadă.

Chuck Berry a spus că a fost influențat în carieră de Nat “King” Cole și Muddy Waters, dar și de multe evenimente din viața lui, după cum a povestit și în autobiografia publicată în 1987 sau după cum s-a putut vedea și în filmul apărut în același an, ”Hail! Hail! Rock and Roll”. Dar până la anii 80, mai este a doua decadă de parcurs din cariera lui Chuck Berry, una în care deschide parcul de distracții Berryland, lângă orașul St. Louis (1961) și apare în TAMI (Teen-Age Music International) Show alături de The Beach Boys și Rolling Stones (1965).

Hitul “Back in the USA”, lansat în 1959, avea să-și pună amprenta pe ceea ce va urma pentru Chuck Berry, artistul devnind din ce în ce mai influent și vizibil și în afara granițelor SUA. Doar că o greșeală cu efecte penale avea să-l scoată din showbiz pentru doi ani.

La sfârşitul anilor 50, succesul lui Chuck Berry era uriaş, cântecele îi erau difuzate la toate posturile de radio şi reușișe să devină un veritabil erou pentru tinerii albi americani, care erau fascinaţi de rock and roll. Într-o perioada delicată în istorie, Chuck Berry reușișe să-i facă pe americanii de culoare să danseze cu albii pe aceleași piese și să fredoneze aceleași versuri. Dar exact când succesul era mai mare,  Chuck Berry  primește o condamnare, în 1961, şi face 20 de luni în închisoare, în urma unui scandal de moravuri. După eliberare, a trecut printr-o perioadă dificilă, în timp ce piesele sale  începeau să fie preluate de un număr din ce în ce mai mare de ariști.

Chuck Berry – “Let It Rock” (lansată în 1960)

Piesa are puțin peste 1 minute și 40 de secunde iar începutul ei amintește de “Johnny B. Goode”. Povestea unui lucrător la căile ferate s-a transformat într-un cântec popular care a avut parte de sute de reinterpretări, mulți artiști celebri făcând coveruri după acest single. Printre artiștii care au făcut un cover după piesa lui Chuck Berry – “Let It Rock” se numărără The Rolling Stones, The Grateful Dead, Rockpile, Motörhead, Jerry Garcia, Hasil Adkins, Skyhooks, Yardbirds, Widespread Panic, Stray Cats și George Thorogood.

Dincolo de Ocean, în Marea Britanie și în mai multe țări europene piesa “Let It Rock” a fost lansată abia în anul 1963.

Chuck Berry – “Come On” (lansată în 1961)

Aprope oricine a trecut printr-o despărțire și apoi a simțit că totul le merge pe dos, așa că mulți au fost cei care au rezonat cu mesajul piesei lui Chuck Berry – “Come On”. Și pentru această piesă cei de la Rolling Stones au făcut un cover.

Chuck Berry – “Nadine” / ”Nadine (Is It You?)” (lansată în 1964)

După eliberarea din închisoare, Chuck Berry lansa “Nadine”, single considerat continuarea pentru “Maybellene”, din 1955, unul dintre primele cântece rock-and-roll.

În august 1964 lansa și albumul ”Two Great Guitars”, alături de Bo Diddley, iar în noiembrie venea cu încă un nou material discografic, ”St. Louis to Liverpool”, dar piesa cunoscută ca ”Nadine (Is It You?)” nu s-a regăsit pe niciunul dintre ele.

Chuck Berry – “Promised Land” (lansată în 1964)

Piesa este scrisă urmând linia melodică din piesa folk “Wabash Cannonball”. Piesa a fost scrisă de Chuck Berry în închisoare.

Chuck Berry – “Dear Dad” (lansată în 1965)

Piesa lui Chuck Berry – “Dear Dad” este ultima care mai ajunge în anii 60 în Billboard Hot 100, reușind clasarea pe locul 95. După o periodă în care artistul a fost mereu în centrul atenției și mulți artiști au realizat coveruri după piesele pe care le-a lansat, vine acum o perioadă în care noile lansări nu mai reușesc să fie atât de populare. Abia în anul 1972 reușește să-și revină artistul, dar e drept că atunci înregistrează un succes remarcabil, piesa “My Ding-a-Ling” reușind să urce direct pe locul întâi în Billboard Hot 100.