Confidenţialitate

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre ziua de azi (AUDIO)

Pe 8 mai 1921, a fost înființat, la București, Partidul Comunist din România. Acesta s-a născut, de fapt, din scindarea Partidului Socialist din România în timpul congresului din 1921. Mica aripă comunistă a decis să fie de partea bolșevicilor de la Moscova. Până în 1944, nu a fost un partid recunoscut legal în România, tocmai pentru că acționa la ordinele Moscovei. Apoi, cu ajutor sovietic tot mai consistent au pus mâna pe guvern și pe țară, iar până în 1989, Partidul Comunist a fost singurul partid al țării. Ultimul său lider a fost Nicolae Ceaușescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aceste cuvinte au fost rostite de Ceaușescu în noiembrie 1989, la ultimul congres al PCR. O lună mai târziu, el a fost înlăturat violent de la putere, iar Partidul Comunist, scos în afara legii și dizolvat.

Pe 8 mai 2004 a început campania electorală pentru alegerile locale. Miza era mare, pentru că localele din iunie urmau să dea tonul pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din toamna lui 2004. Marii favoriți ai alegerilor locale erau PSD, aflat la putere din anul 2000, și Alianța PNL – PD.  Iar potul cel mare pentru fiecare partid era primăria Capitalei, funcție făcută vizibilă și atractivă de mandatul lui Traian Băsescu, câștigat surprinzător în iunie 2000 în fața lui Sorin Oprescu. În 2004, însă, liderii PSD, l-au trimis la luptă în ultima clipă pe Mircea Geoană, ministru de Externe în guvernul Năstase.

Mircea Geoană, care nici nu dădea semne că vrea să câștige, nu a strâns nici 30 la sută din voturi, iar primăria Capitalei a fost câștigată de Traian Băsescu din primul tur. PSD nu a fost mulțumit nici de scorul la nivel național, iar liderul partidului Adrian Năstase a promis în seara alegerilor pensii și salarii duble. În toamnă, era rândul lui să piardă prezidențialele în fața aceluiași Traian Băsescu.

Pe 8 mai 1984,  Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles. Rușii au dat vina pe comercializarea jocurilor și pe lipsa măsurilor de securitate, Era, de fapt, replica rușilor la boicotul american al olimpiadei din 1980. Americanii nu au vrut să vină atunci la Moscova, pentru că rușii tocmai invadaseră Afganistanul. Boicotul sovietic a fost urmat de toate țările comuniste din estul și centrul Europei, cu excepția României. Jocurile Olimpice și-au văzut de drum și au fost inaugurate de președintele Ronald Reagan.

În absența sovieticilor, americanii au făcut legea la olimpiadă și câștigat un număr record de 174 de medalii, dintre care 83 de aur. România a fost a doua, cu 53 de medalii, dintre care 20 de aur. A fost cel mai bun rezultat obținut vreodată de România la Olimpiadă.

Pe 8 mai 1969, la Festivalul de film de la Cannes are loc premiera filmul “Easy Rider”, cu Jack Nicholson, Peter Fonda și Dennis Hopper. Filmul vorbește despre subiecte controversate ale vremii, precum mișcarea hippie sau consumul de droguri.

Filmul, o producție independentă cu un buget de numai 400 de mii de dolari, a fost un succes comercial, cu câștiguri de peste 60 de milioane de dolari în toată lumea. Criticii spun că așa a început noul val de la Hollywood, care a dat publicului filme precum Bonnie și Clyde, Absolventul, MASH, Nașul, După amiază de câine sau Rocky.

Pe 8 mai 1976, trupa suedeză ABBA ajungea pentru a treia oară în vârful clasamentului britanic cu melodia “Fernando”.  A fost și unul dintre cel mai bine vândute single-uri ale suedezilor, cu peste 10 milioane de exemplare vândute în toată lumea. Tot pe locul întâi s-a mai situat și în clasamentele din Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Elveția, Mexic și Noua Zeelandă.