Confidenţialitate

34 de doctori și farmaciști, achitați în dosarul falsificării rețelor medicale. Procesul a durat prea mult iar faptele s-au prescris

Achitări în dosarul falsificării rețelor medicale: 34 de persoane, medici și farmaciști, au ajuns în fața judecătorilor în urmă cu 10 ani acuzați de înșelăciune și dare de mită. Acum, după ani de procese, judecătorii au constatat că faptele s-au prescris. Astfel toți inculpații au fost achitați.

În urmă cu 10 ani, în 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti trimitea în judecată 34 de persoane, printre care medici şi farmacişti din Capitală.

Erau acuzaţi că au falsificat peste 4.000 de reţete medicale, înşelând Casa Naţională de Asigurări cu 1,6 milioane lei.

Procurorii susțineau atunci că medicii prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial.

Pentru asta, farmaciştii obţineau un bonus la salariu iar medicii primeau sume de până la 5% din valoarea rețetei.

8 ani a durat procesul la Tribunalul Bucureşti. Instanţa aplica în decembrie 2020 câteva condamnări cu suspendare. Însă, au urmat alţi doi ani de dezbateri la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat şi verdictul final: toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru că faptele s-au prescris.

Foto: Shutterstock