Confidenţialitate

IASI: Îngrijitoarele de la creşă, care-i învăţau pe copii să înjure , au fost date afară

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat, vineri, că a luat măsuri împotriva îngrijitoarelor creșei, unde copiii erau jigniți și învățați să înjure.

Două îngrijitoare, o asistentă și coordonatoarea instituției au fost date afară din sistem.

Mihai Chirica, primarul Iașului, a declarat că a finalizat ancheta de la creșă vineri, în jurul orei 11, și a decis ca două îngrijitoare, o asistentă și coordonatoarea instituției să plece din sistem. Directorul creșei a fost sancționat cu avertisment.

„Pentru cele trei persoane care se ocupau de acea grupă de copii, respectiv două îngrijitoare și o asistentă, am luat măsura să fie demise și eliminate din sistemul de creșe. Și coordonatoarea creșei a fost demisă. Trebuia să aibă grijă ca această situație să nu se întâmple. Doamna director a fost penalizată cu avertisment. Am rugat-o să aibă mai multă grijă să nu se mai întâmple așa ceva. Pot înțelege foarte multe lucruri, pot ierta, pot să analizez cu multă larghețe când e cazul, dar nu tolerez un astfel de comportament față de copii. Poate fi copilul oricăruia dintre noi. Acolo nu e doar o lipsă de educație, e și o traumă psihologică”, a declarat Mihai Chirica.

Familia unui copil din Iași i-a pus băiatului un dispozitiv de înregistrare pe haină și când părinții au auzit cum vorbesc educatoarele cu cei mici la creșă au mers la avocat și intenționează să depună plângere penală.

„Îți miroase a s..ă, a oleacă de s..ă îți miroase de acuma. Cam devreme”, se aude o educatoare care ceartă o fetiță pentru că e neastâmpărată.

Pe înregistrare se aude și cum este certat un băiețel pentru că a făcut pe el. I se spune că e „porc”, „nespălat” și „pute ca un dihor”.

„De ce nu faci c..a la baie și faci pe tine? Porcule! Ești porc, nu tigru cum spune mama ta. Porc ești că te c..i pe tine. Miroase că ești nespălat. A dihor miroase”, îi spune îngrijitoarea copilului.

De asemenea, copiii sunt învățați să înjure și sunt amenințați dacă nu sunt cuminți.

„În p… mă-tii, ia spune și tu, spune”, îl învață femeia care ar trebui să aibă grijă de copil și să îl educe, apoi se aud două voci adulte care râd pe seama „învățăturii” oferite.

„Te omor”, se aude o altă voce adultă adresându-se unui copil care e neastâmpărat.

Copilul care a avut dispozitiv de înregistrare pe haină a fost luat de la creșă și merge la psiholog.

Părinții intenţionează să depună plângere penală, deoarece ceea ce li se întâmplă copiilor la creșă îi poate afecta pe viață.

Copilul în vârstă de trei ani și opt luni nu mai frecventează creșa Primăriei Iași, iar de vineri o bunică are grijă de el, băiatul începând deja ședințele cu un psiholog.