Confidenţialitate

#30în30: Anul 2006

În ianuarie 2006, NASA lansa prima sondă spațială către planetă pitică Pluto. Avea să transmită primele date pe Terra un deceniu mai târziu.

Însă anul avea să îl detroneze pe Pluto la statutul de planetă pitică – pentru că nu își făcuse curățenie pe orbită, gravitațional vorbind. Dând definiția planetelor, specialiștii puneau capăt unor dezbateri îndelungate și evitau să aglomereze lista sistemului solar cu multe alte planete mititele.
În țară, Laura Codruța Kovesi îl înlocuia pe Ilie Botoș la șefia Parchetului General. În vârstă de 33 de ani, devenea prima femeie în această funcție și cel mai tânăr procuror ce ocupă postul.

Liderul social-democrat Adrian Năstase și soția lui erau puși sub acuzare pentru că ar fi primit termopane și obiecte sanitare de peste 400 de mii de euro pentru locuința lor din stradă Zambaccian.
În acest caz, sentința avea să vină abia în 2014, când Năstase era condamnat în dosarul Zambaccian la 4 ani de închisoare pentru luare de mită și șantaj.

În 2006, primul concert Depeche Mode în România aduna 40.000 de fani pe stadion național Lia Manoliu din București.

Tot în București, la Romexpo avea loc prima ediție a salonului de carte Bookfest, ce se alătura mai vechiului Gaudeamus și devenea unul dintre cele mai importante târguri de carte din România. Filmul lui Cristi Puiu “Moartea Domnului Lăzărescu” era premiat la Festivalul de la Cannes, la secțiunea Un certain Regard.

Iar Dorotheea Petre era desemnată cea mai bună actriță, pentru rolul din “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”. La radio și TV, o piesă a băieților din trupa Simplu devenea hitul anului.
În fotbal, sferturile Cupei UEFA aduc, față în față, două echipe românești: Steaua și Rapid. Până să ajungă aici, Steaua reușise o performanță istorică, eliminând-o pe Betis Sevilla, deținătoarea trofeului.

Tot Steaua lui Cosmin Olăroiu câștiga – la limită – și duelul românesc din sferturi, dar se oprea în semifinale, în mod neașteptat, după ce lua bătaie, din poziție de avantaj, de la Middlesborough.
În tenis, România începea cu dreptul confruntarea cu Statele Unite la Cupa Davis. Andrei Pavel îl învingea pe Andy Roddick, pe atunci numărul 3 mondial. Era singura victorie pentru România, Statele Unite se impuneau cu 4 la 1.

În Irak, fostul dictator Saddam Hussein era condamnat la moarte și executat, pentru crime împotriva umanității. Mai aproape de noi, geografic vorbind, Muntenegru iși declara independența față de Serbia. În țară, de ziua Națională, BNR punea în circulația bancnotă de 200 de lei, ultima din ciclul lansat cu ocazia introducerii leului greu. Iar – pe sfârșit de an – intră în vigoare un nou cod rutier, mult mai aspru. Pentru prima oară, șoferii erau amendați și cu puncte de penalizare. Permisul se suspenda la 15 astfel de puncte. La fel și azi.

Se întâmpla acum 13 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.